Okrugli stol “Čakavština u šansoni” – ČAnsonfest Kastav

Okrugli stol “Čakavština u šansoni”

Da mi u Kastvu mislimo ozbiljno po pitanju ispjevanog stiha po domaću i svega što uz to ide, dokaz su i raznorodni programski sadržaji koji se svake godine množe naslanjajući se na temeljnu priredbu ČAnsonfest. Akustična večer šansone Na kastafskeh šternah i tematske izložbe uz popularni Festival dobili su ove godine dogradnju u formi okruglog stola na temu Čakavština u šansoni.

Ideja o njegovom pokretanju nastala je kao plod želje programskog obogaćivanja, ali prije svega edukativnog usmjeravanja autora koji su zainteresirani za ovaj oblik glazbenog izražavanja te samim time za sudjelovanje na Festivalu, a svi poklonici šansone, osobito autori (tekstopisci, skladatelji, kantautori) moći će proširiti spoznaje o povijesnom razvoju i glavnim značajkama ovog glazbenog oblika.

Ove, prve godine njegovog održavanja, predavači Okruglog stola Čakavština u šansoni bit će: Pero Gotovac (skladatelj), Hrvoje Hegedušić (šansonjer i skladatelj), Daniel Načinović (čakavski pjesnik, kantautor i šansonjer), Igor Brešan (kantautor, šansonjer, karikaturist, novinar), mr. sc. Branko Kukurin (profesor književnosti) te Zvonko Varošanec (novinar, autor televizijskog serijala o šansoni emitiranog na HTV-u i šansonjer).

Zamisao organizatora je ovo događanje započeti iznošenjem promišljanja, teza, viđenja i iskustava, pri čemu će svaki predavač sa svoje točke motrišta, odnosno stručnog rakursa, djelokruga i zanimanja, locirati što je to važno za šansonu, odnosno u ovom našem slučaju ČAnsonu. Nakon toga bi se u razgovor o temi uključili svi prisutni i zainteresirani.

Veseleći se susretu i druženju na ovogodišnjem 13. ČAnsonfestu, pozivamo Vas da sudjelujete i iznesete svoje mišljenje o zadanoj temi na našem Okruglom stolu Čakavština u šansoni koji će se održati u četvrtak 24. kolovoza 2017. u Vijećnici Grada Kastva,  s početkom u 19:30 sati.