18 ČAnsonfest – Kastav 2022. – ČAnsonfest Kastav

18 ČAnsonfest – Kastav 2022.

image

Udruga Kanat – Kastav u suradnji s udrugom Kastafsko kulturno leto osamnaestu godinu za redom vrlo uspješno organizira Festival čakavske šansone koji je usmjeren k očuvanju i promicanju čakavštine. Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, oduševljenje koje je izazvao, kako među publikom, tako i među svim glazbenicima, izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala čiji je glavni cilj poticanje stvaranja na temeljima čakavske besede izražene kroz glazbu.

Kao i uvijek do sada, ovogodišnje punoljetno izdanje 18. Festivala čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2022. bit će program zatvaranja 31. Kastafskega kulturnega leta, a održat će se od 24. do 26. kolovoza ove godine.

VIVIEN GALLETTA-NAGRADA ZA NAJBOLJU INTERPRETACIJU SKLADBE “MISAL MISLI” SMILJANA KIRINČIĆA I VJEKOSLAVE JURDANA

Nakon dviju godina opterećenih nepredvidivim okolnostima izazvanih epidemijom koronavirusa, ČAnsonfest u punom obimu ponovno nastavlja s obogaćivanjem programskog sadržaja manifestacije, čime se započelo još 2016. godine. Tako će punoljetni 18. ČAnsonfest, osim glavne festivalske Večeri novih skladbi, koja je na rasporedu u petak, 26. kolovoza u živopisnom prostoru kastavske Crekvine (u slučaju lošeg vremena u Sportskoj dvorani Matija Katalinić u Kastvu), ponuditi sljedeće programe tijekom prva dva dana njegovog održavanja:

srijeda, 24. kolovoza u 20 sati u galerijskom prostoru kastavske crkvice Sv. Tojice otvaranje likovne izložbe Brodovi su isti ka i judi galerije Brešan uz sudjelovanje dvadeset i jednog likovnog umjetnika iz Hrvatske i inozemstva te

u četvrtak, 25. kolovoza u 21 sat na Trgu Lokvina akustična glazbeno-poetska večer Na kastafskeh šternah pod nazivom Ča je Mare nazvanoj po skladbi kantautorice Emanuela Lazarić-Ella koja je na prošlogodišnjem 17. ČAnsonfestu – Kastav 2021. osvojila nagradu za najbolju skladbu – Čansonu. Ulaz na sva navedena događanja tijekom prva dva dana ČAnsonfesta je slobodan.

ČAnsonfest će i ove godine imati produkcijsko-natjecateljsku koncepciju, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 18. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, a uručit će se i prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora.

Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 17. ČAnsonfesta – Kastav 2021., a dodijelit će se i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar.

Večer novih skladbi će se, kao i proteklih godina, moći pratiti putem izravnog prijenosa u programu Hrvatskog radija – Radio Rijeke i Hrvatskog radija – Radio Pule.

KARLA PUPIS – NAGRADA PUBLIKE ZA SKLADBU “KAKO DA TI REČEN HVALA” AUTORA MAURA STARAJA

Na ovogodišnjem 18. ČAnsonfestu bit će izvedeno 17 novih skladbi u izvođenju sljedećih izvođača:

 

 1. BALADA OD SIRENE – Duško Jeličić
  glazba Bruno Krajcar, stihovi Daniel Načinović
 2. BALOTE – Dino Antonić
  glazba Robert Grubišić, stihovi Zlatan Marunić
 3. ČRNA – Vivien Galletta
  glazba Aleksandar Valenčić, stihovi Branko Kukurin
 4. GALEB – Francesco Squarcia
  glazba Francesco Squarcia, stihovi Ljubica Bestulić-Stanković
 5. LETA LETE – Marjan Uljan – Malibu
  glazba Jani Lipičnik, stihovi Robert Pilepić
 6. MAVRICA – Ana Horvat
  glazba Damir Mičetić, stihovi Cvetana Linić
 7. MOJ PAS I JA – Davor Grgurić
  glazba Robert Funčić, stihovi Davor Grgurić
 8. MOJA ŠTORIJA – Damir Vrbljanac
  glazba i stihovi Damir Vrbljanac
 9. NA KRAJ SVETA – Karin Kuljanić
  glazba Sanjin Mandičić, stihovi Rajka Jurdana-Šepić
 10. OTEL BIN REĆ – Hrvoje Hegedušić
  glazba Hrvoje Hegedušić, stihovi Ljerka Hegedušić
 11. POZABI – Emanuela Lazarić-Ella i sastav Terra Magica
  glazba i stihovi Emanuela Lazarić-Ella
 12. STAREMU KAPETANU – Davor Terzić
  glazba Davor Terzić, stihovi Vesna Terzić
 13. SUNCE ZAHAJA – Igor Lesica
  glazba Igor Lesica, stihovi Zvonko Turak
 14. ŠKATULA OD ZLATA – Andrina Frleta
  glazba Frane Frleta, stihovi Ljubica Bestulić-Stanković
 15. TI I JA – Zemir Delić
  glazba i stihovi Zemir Delić
 16. TRI NONICE – Vlatko Filčić-File
  glazba Damir Vrbljanac, stihovi Drago Gervais
 17. ZOVEN JUTRO NA KAFE – Nevia Rigutto
  glazba Igor Stanković, stihovi Ljubica Bestulić-Stanković


Emanuela Lazarić-Ella koja je na prošlogodišnjem 17. ČAnsonfestu – Kastav 2021. osvojila nagradu za najbolju skladbu – Čansonu za skladbu Ča je Mare (Emanuela Lazarić-Ella / Emanuela Lazarić-Ella / Emanuela Lazarić-Ella, Damjan Grbac, Mihalj Ivković i Tonči Grabušić)