19. ČAnsonfest – Kastav 2023. – ČAnsonfest Kastav

19. ČAnsonfest – Kastav 2023.

image

Udruga Kanat – Kastav u suradnji s udrugom Kastafsko kulturno leto devetnaestu godinu za redom vrlo uspješno organizira Festival čakavske šansone koji je usmjeren k očuvanju i promicanju čakavštine. Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, oduševljenje koje je izazvao, kako među publikom, tako i među svim glazbenicima, izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala čiji je glavni cilj poticanje stvaranja na temeljima čakavske besede izražene kroz glazbu.

Kao i uvijek do sada, ovogodišnje izdanje 19. Festivala čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2023. bit će program zatvaranja 32. Kastafskega kulturnega leta, a održat će se od 23. do 25. kolovoza ove godine.

Najbolja ČAnsona – Emanuela Lazarić-Ella, za skladbu Pozabi

ČAnsonfest i ove godine nastavlja s programskim obogaćivanjem manifestacije, čime se započelo 2016. godine. Tako će 19. ČAnsonfest, osim glavne festivalske Večeri novih skladbi koja je na rasporedu u petak, 25. kolovoza u živopisnom prostoru kastavske Crekvine (u slučaju lošeg vremena u Sportskoj dvorani Matija Katalinić u Kastvu), ponuditi sljedeće programe tijekom prva dva dana njegovog održavanja: srijeda, 23. kolovoza u 20 sati u galerijskom prostoru kastavske crkvice Sv. Tojice otvaranje međunarodne likovne izložbe Podvučeno plavim galerije Brešan uz sudjelovanje sedamnaest likovnih umjetnika iz Australije, Austrije, Bugarske i Hrvatske te u četvrtak, 24. kolovoza u 21 sat na trgu Lokvina koncert Roberta Funčića uz gošću Tinu Vukov kao program akustične glazbeno-poetske večeri Na kastafskeh šternah. Ulaz na sva navedena događanja tijekom prva dva dana ČAnsonfesta je slobodan.

ČAnsonfest će i ove godine imati produkcijsko-natjecateljsku koncepciju, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 19. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, a uručit će se i prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora. Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 18. ČAnsonfesta – Kastav 2022., a dodijelit će se i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar. Večer novih skladbi će se, kao i proteklih godina, moći pratiti putem izravnog prijenosa u programu Hrvatskog radija – Radio Rijeke i Hrvatskog radija – Radio Pule.

Igor Lesica – Nagrada publike za izvedbu pjesme Zvonka Turka, Sunce zahaja

Na ovogodišnjem 19. ČAnsonfestu bit će izvedeno 16 novih skladbi u izvođenju sljedećih izvođača:

 

 1. ALA HODI ĆA – Duško Jeličić i sastav Bonaca
  glazba Duško Rapotec Ute, stihovi Robert Pilepić
 2. CVIT SPOD OKNA – Nevia Rigutto
  glazba Igor Stanković, stihovi Ljubica Bestulić-Stanković
 3. ČA BI REKLI NAŠI STARI – Duo Žlahtina (Zvone Bohem i Toni Eterović)
  glazba Toni Eterović, stihovi Robert Pilepić
 4. ČA BIN SE DAL – Hrvoje Hegedušić
  glazba Hrvoje Hegedušić, stihovi Ljerka Hegedušić
 5. KAD NI VINA, DOBRA J I RAKIJA – Zemir Delić
  glazba i stihovi Zemir Delić
 6. KAD PUSTIL SI ME DA TE POŽELIN – Lucija Rajnović
  glazba Sanjin Mandičić, stihovi Vjekoslava Jurdana
 7. KAMIONCIN – Valter Milovan
  glazba i stihovi Valter Milovan
 8. NEVERA – Karin Kuljanić
  glazba Astrid Kuljanić, stihovi Elso Kuljanić
 9. NI NAN MOGLO BIT – Karla Pupis i Mauro Staraj
  glazba i stihovi Mauro Staraj
 10. RODNI MOJ KRAJU – Francesco Squarcia
  glazba Francesco Squarcia, stihovi Zvonko Turak
 11. ROŽICA – Robert Funčić
  glazba i stihovi Robert Funčić
 12. STORI MALO MESTA ZA ME – Martina Majerle
  glazba Bruno Krajcar, stihovi Rajka Jurdana-Šepić
 13. ŠKERAC – Damir Vrbljanac
  glazba Damir Vrbljanac, stihovi Drago Gervais
 14. TORRE FIUMANA – Daniel Načinović
  glazba i stihovi Daniel Načinović
 15. USTANI TU – Davor Terzić
  glazba Davor Terzić, stihovi Vesna Terzić
 16. VA SRCU SKRIVENI – Katja Budimčić
  glazba Aleksandar Valenčić, stihovi Branka Kržik Longin


Nagrada za najbolji tekst, pripala je skladbi Črna, za koju je stihove napisao Branko Kukurin, uglazbio ju je Aleksandar Valenčić, a interpretirala Vivien Galletta.