ČAnsonfest može početi – ČAnsonfest Kastav

ČAnsonfest može početi

image

Večer novih skladbi održat će se u petak, a moći će se pratiti i na valovima Radio Rijeke i Radio Pule.

Sanjin Mandičić i Saša Matovina iz udruge “Kanat” iz Kastva, na današnjoj su konferenciji za medije najavili 17. izdanje festivala čakavske šansone – ČAnsonfest.

Ove godine na festivalu će nastupiti najveći broj debitanata dosad – četiri: Doris Stanić, Radovan Šofranac, Vlatko Filčić i Davor Terzić.

Osamnaest skladbi natjecat će se za četiri novčane nagrade – nagradu za najbolji tekst, najbolju skladu – ČAnsonu, najbolju interpretaciju i nagradu publike. Svaka pobjedniku donosi 1500 kuna.

Bit će dodijeljeno i priznanje najboljem kantautoru, nagrada za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg ČAnsonfesta, koju dodjeljuje Radio Istra, kao i nagrada za najbolju zavičajnu šansonu čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar. Prijenos uživo bit će na Radio Rijeci i Radio Puli, a program će tradicionalno voditi Irena Grdinić.

Festival čakavske šansone, ČAnsonfest, održat će se u petak u 20.30 na Crekvini, a u slučaju lošeg vremena bit će premješten u sportsku dvoranu Matija Katalinić u Kastvu.

image

Popratni program

U suradnji s udrugom Kastafsko kulturno leto te unatoč epidemiji koronavirusa festival će i ove godine osim festivalske večeri, ponuditi i popratne kreativne i jedinstvene sadržaje.

Pa je tako u srijedu, u 21 sat repriza predstave Casabianca Irene Grdinić i Marija Lipovšeka, na Crekvini. U četvrtak, u 20 sati u Galeriji “Trojica” u crkvici sv. Trojice na Trgu Lokvina otvara se izložba “Produhovljeni realizam”, galerije Brešan iz Splita.

Izložba okuplja 13 hrvatskih likovnih umjetnika – Loaru Blažević, Anu Bošković Freund, Sebastijana Dračida, Jadranku Fatur, Vladu Jakelića i druge. Autor izložbe, Igor Brešan, kaže da se radi o simpatičnom koktelu velikih hrvatskih umjetnika, koji će se predstaviti superrealizmom, hiperrealizmom, fotorealizmom i surealizmom.

image

Autora fotografija: Kaludio Vrančić (RiPrsten)

Organizaciju festivala na konferenciji za tisak podržali su kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, tajnica udruge “Kastafsko kulturno leto” Martina Rončević te Robert Krančić iz studija Grafik, zaduženog za vizualni identitet festivala.

Pokrovitelji 17. ČAnsonfesta su Grad Kastav, Ministarstvo kulture RH, Primorsko-goranska županija, TZ Grada Kastva i HUZIP.