15. ČAnsonfest – Kastav 2019. – ČAnsonfest Kastav

15. ČAnsonfest – Kastav 2019.

image

Udruga Kanat – Kastav u suradnji s Udrugom Kastafsko kulturno leto već petnaestu godinu za redom vrlo uspješno organizira Festival čakavske šansone, koji je usmjeren k očuvanju i unapređenju čakavštine. Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, oduševljenje koje je izazvao, kako među publikom tako i među svim glazbenicima izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala usmjerenog k očuvanju čakavske besede izražene kroz glazbu.

14. CANSONFEST - KASTAV 2018. - ROBERT FUNCIC - NAGRADA ZA NAJBOLJU SKLADBU CANSONU (1) copyČAnsonfest i ove godine nastavlja s obogaćivanjem programskog sadržaja manifestacije, čime se započelo 2016. godine. Tako će 15. ČAnsonfest, osim glavne festivalske Večeri novih skladbi, koja je na rasporedu u petak, 30. kolovoza, ponuditi sljedeće programe tijekom prva dva dana njegovog održavanja:

 • srijeda, 28. kolovoza u 20 sati u galerijskom prostoru kastavske crkvice Sv. Tojice otvaranje likovne izložbe Crno-bijelo, u boji galerije Brešan nakon čega će, s početkom u 21 sat, u prostoru ispred Vikotove bačvarije biti izvedena predstava KAJABARE’ – zaglazbancije & politikancije bjelovarskog šansonijera i umjetnika Mladena Medaka Gage
 • četvrtak, 29. kolovoza u 19:30 sati Pogovor (Okrugli stol) na temu Poezija i šansona i u 21 sat, ispred Vikotove bačvarije, ili u slučaju lošeg vremena u župnoj crkvi Sv. Jelene Križarice u Kastvu, akustična Glazbeno – poetska večer Na kastafskeh šternah pod nazivom Čakavština, domaća beseda i klapski kanat u kojoj će sudjelovati klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog, klapa Nevera iz Rijeke, ženska i muška klapa Kastav te recitatori Rajka Jurdana Šepić i Sven Sušanj. Ulaz na sva navedena događanja tijekom prva dva dana ČAnsonfesta je slobodan.

14. CANSONFEST - KASTAV 2018. - ELIS LOVRIC - NAGRADA ZA NAJBOLJU INTERPRETACIJU (3) copy
Središnje događanje, Večer novih skladbi ovogodišnjeg 15. Festivala čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2019. i ove će se godine održati kao program zatvaranja 28. Kastafskega kulturnega leta i to u petak, 30. kolovoza s početkom u 20:30 sati u živopisnom prostoru kastavske Crekvine, dok će se u slučaju lošeg vremena ona održati u Sportskoj dvorani u Kastvu.

ČAnsonfest i ove godine nastavlja s produkcijsko – natjecateljskom koncepcijom, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skl
adbe pristigle na Natječaj 15. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, dok će se i ove godine uručiti prestižno festivalsko priznaje uvedeno prošle godine, koje međutim neće biti novčano, a to je Nagrada za najboljeg kantautora.

14. CANSONFEST - KASTAV 2018. - NEVEN BARAC - NAGRADA PUBLIKE I NAGRADA ZA NAJBOLJEG KANTAUTORA (1) copyPored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 14. ČAnsonfesta – Kastav 2018., a dodijelit će se i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar, a uvedena je također na prošlogodišnjem Festivalu. Večer novih skladbi će se, kao i proteklih godina, moći pratiti putem izravnog prijenosa u programu Hrvatskog radija – Radio Rijeke i Hrvatskog radija – Radio Pule.

Na ovogodišnjem ČAnsonfestu bit će izvedeno 16 novih skladbi u izvođenju sljedećih izvođača:

 1. BATUDA – Vivien Galletta
  glazba Tamara Obrovac, stihovi Roberta Razzi
 1. BONACA – Karin Kuljanić
  glazba Astrid Kuljanić, stihovi Elso Kuljanić
 1. BURA – Katja Budimčić
  glazba Dino Ivelja, stihovi Branka Kržik Longin
 1. KAD BIN BIJA JA – Lado Bartoniček
  glazba i stihovi Lado Bartoniček
 1. KI ĆE MI ČA – Mladen Medak Gaga
  glazba i stihovi Mladen Medak Gaga
 1. LEJA LE LEJ – Martina Majerle
  glazba Smiljan Kirinčić, stihovi Vjekoslava Jurdana
 1. LIPA LIPA MOJA – Francesco Squarcia
  glazba Francesco Squarcia, stihovi Ljubica Bestulić – Stanković
 1. MOJ NONIĆ JOVANIN – Damir Vrbljanac
  glazba i stihovi Damir Vrbljanac
 1. MOJA KUMPANIJA – Hrvoje Hegedušić
  glazba Hrvoje Hegedušić, stihovi Ljerka Šemeš
 1. MOLITVA – Gianluca Draguzet
  glazba Aleksandar Valenčić, stihovi Alfred Šaina
 1. O DJEVOJKO CRVENE KOSE – sastav Kožne jakne
  glazba Igor Lesica, stihovi Toni Lesica i Igor Lesica
 1. PUPIĆ NA ŠPAŽIĆ – Neven Barac
  glazba Neven Barac, stihovi Branko Kukurin
 1. SE ČA ČOVEK ZNA – Zemir Delić
  glazba i stihovi Zemir Delić
 1. SEJNO MI NI – Silvana i Duško Jeličić
  glazba i stihovi Duško Jeličić
 1. ŠKOCILA JE MACKA NA ŠTOL – Daniel Načinović
  glazba i stihovi Daniel Načinović
 1. ŠKOVACERA – sastav Batarele
  glazba i stihovi Ivo Maržić

Sve aktualnosti vezane uz ČAnsonfest moguće je pronaći na web stranici Festivala – www.cansonfest.com