16. ČAnsonfest – Kastav 2020. – ČAnsonfest Kastav

16. ČAnsonfest – Kastav 2020.

image

Udruga Kanat – Kastav u suradnji s udrugom Kastafsko kulturno leto već šesnaestu godinu za redom vrlo uspješno organizira Festival čakavske šansone, koji usmjeren k očuvanju i promicanju čakavštine. Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, oduševljenje koje je izazvao, kako među publikom, tako i među svim glazbenicima izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala čiji je glavni cilj poticanje stvaranja na temeljima čakavske besede izražene kroz glazbu.

Kao i uvijek do sada, ovogodišnji 16. Festival čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2020. će se održati kao program zatvaranja 29. Kastafskega kulturnega leta i to u petak, 28. kolovoza s početkom u 20:30 sati u živopisnom prostoru kastavske Crekvine, dok će se u slučaju lošeg vremena, održati u Sportskoj dvorani u Kastvu.

 

15. CANSONFEST - KASTAV 2019. - DANIEL NACINOVIC - NAGRADA PUBLIKE I NAGRADA ZA NAJBOLJEG KANTAUTORA

15. ČANSONFEST – KASTAV 2019. – DANIEL NAČINOVIĆ – NAGRADA PUBLIKE I NAGRADA ZA NAJBOLJEG KANTAUTORA

Nažalost, zbog okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa, ovogodišnje festivalsko izdanje neće moći u punom opsegu nastaviti s obogaćivanjem programskog sadržaja manifestacije, čime se započelo 2016. godine. Tako će izostati dodatni programi glazbeno-poetske večeri U susret ČAnsoni, okruglog stola – Pogovor, te akustične večeri šansone Na kastafskeh šternah u kojima je publika posljednjih nekoliko godina uživala tijekom dva dana uoči održavanja glavnog festivalskog događanja Večeri novih skladbi. Ovogodišnji jedini popratni program Festivala bit će likovna izložba Ča je more galerije Brešan iz Splita. Ona međutim neće, kao prethodnih godina, biti predstavljena u galerijskom prostoru kastavske crkvice Sv. Tojice, nego samo u online obliku na web stranicama ČAnsonfesta. Okupit će brojne hrvatske likovne umjetnike koji su zavirili u fantastičan i nesvakidašnji svijet morske modrine, te potražili potonulo blago što stoljećima stoji u tišini netaknuto i provocira znatiželjnike, kroz legende i kazivanja. Ovu izložbu, naslovljenu prema jednom od najpoznatijih narodnih napjeva na istarskoj ljestvici, kojeg je zapisao Ivan Matetić Ronjgov, ČAnsonfest posvećuje obilježavanju 140. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti ovog velikog čovjeka našeg kraja, jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća.

15. CANSONFEST - KASTAV 2019. - MARTINA MAJERLE - NAGRADA ZA NAJBOLJU INTERPRETACIJU

15. ČANSONFEST – KASTAV 2019. – MARTINA MAJERLE – NAGRADA ZA NAJBOLJU INTERPRETACIJU

ČAnsonfest će i ove godine imati produkcijsko-natjecateljsku koncepciju, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 16. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, a uručit će se i prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora. Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 15. ČAnsonfesta – Kastav 2019., a dodijelit će se i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar. Večer novih skladbi će se, kao i proteklih godina, moći pratiti putem izravnog prijenosa u programu Hrvatskog radija – Radio Rijeke i Hrvatskog radija – Radio Pule.

Na ovogodišnjem 16. ČAnsonfestu bit će izvedeno 16 novih skladbi u izvođenju sljedećih izvođača:

BEZ DUŠE – Valter Simčić
glazba Aleksandar Valenčić, stihovi Suzana Blečić

DOTA – Dino Antonić
glazba Damir Mičetić, stihovi Senka Laginja

GROMAČA – Davor Grgurić
glazba Robert Funčić, stihovi Davor Grgurić

INPATADORI – Duško Jeličić
glazba i stihovi Duško Jeličić

KAD MI BUDE POJTI – Valerio Ricchiuto
glazba Bruno Krajcar, stihovi Toni Pernić

KASTAVSKA SERENADA – Daniel Načinović
glazba i stihovi Daniel Načinović

LA VITA E BELLA – Emanuela Lazarić-Ella
glazba i stihovi Emanuela Lazarić-Ella

LITNJA NOĆ – Betti i Damir Vrbljanac
glazba Damir Vrbljanac, stihovi Ljubica Bestulić – Stanković

MOJA VIOLA – Francesco Squarcia
glazba Francesco Squarcia, stihovi Ljubica Bestulić – Stanković

NAŠA BESEDA – Hrvoje Hegedušić
glazba Hrvoje Hegedušić, stihovi Ljerka Hegedušić

NEČ TI MORAN REĆ – Karla Pupis
glazba i stihovi Mauro Staraj

NI TI RABILO – Lado Bartoniček
glazba i stihovi Lado Bartoniček

NIS MLAD JASEN – Mario Lipovšek Battifiaca
glazba Srećko Valušek, stihovi Vjeko Alilović

PIŠI MI UD BRUSNA – Nevia Rigutto
glazba i stihovi Josip Orlando Hrvatin

SUZA – Neven Barac
glazba i stihovi Neven Barac

TUGA OD PRIŠLIĆA – Zemir Delić
glazba i stihovi Zemir Delić


15. CANSONFEST – KASTAV 2019. – VIVIEN GALLETTA – NAGRADA ZA NAJBOLJU SKLADBU – BATUDA,  AUTORICA GLAZBE: TAMARA OBROVAC