17. ČAnsonfest – Kastav 2021. – ČAnsonfest Kastav

17. ČAnsonfest – Kastav 2021.

image

Udruga Kanat – Kastav u suradnji s udrugom Kastafsko kulturno leto već sedamnaestu godinu za redom vrlo uspješno organizira Festival čakavske šansone, koji je usmjeren k očuvanju i promicanju čakavštine. Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, oduševljenje koje je izazvao, kako među publikom, tako i među svim glazbenicima, izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala, čiji je glavni cilj poticanje stvaranja na temeljima čakavske besede izražene kroz glazbu.

Nažalost, niti ovogodišnje festivalsko izdanje, zbog okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa, neće moći u punom opsegu nastaviti s obogaćivanjem programskog sadržaja manifestacije, čime se započelo još 2016. godine. Iako će i ove godine izostati dodatni programi poput okruglog stola – Pogovora i akustične večeri šansone Na kastafskeh šternah, u kojima je publika posljednjih nekoliko godina uživala tijekom dva dana uoči glavnog festivalskog događanja Večeri novih skladbi, ČAnsonfest će ipak ponuditi kreativne i jedinstvene sadržaje.

16. ČANSONFEST KASTAV 2020. - DUŠKO JELIČIĆ PRIMA NAGRADU ZA NAJBOLJEG KANTAUTORA

16. ČANSONFEST KASTAV 2020. – DUŠKO JELIČIĆ PRIMA NAGRADU ZA NAJBOLJEG KANTAUTORA

Prvi od njih, ostvaren u suradnji s Kastafskim kulturnim letom, praizvedba je autorske predstave Casabianca dobro nam znanih imena vezanih upravo uz pozornicu kastavskog Festivala šansone. Riječ je o predstavi na čakavskom govoru kojom Irena Grdinić, jedno od zaštitnih lica ČAnsonfesta, zahvaljujući njezinoj voditeljskoj ulozi od njegovih samih početaka, i Mario Battifiaca, njegov česti sudionik te višestruko nagrađivani kantautor i interpret, nakon tmurnih i napetih korona vremena, žele nasmijati publiku i prikazati smiješnu stranu života jednog tipičnog domaćeg bračnog para, u razdoblju od šezdesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana. Praizvedba predstave Casabianca, za koju ogromno zanimanje publike vlada još od dana objave njenog uprizorenja, prije gotovo dva mjeseca, na rasporedu je u nedjelju, 22. kolovoza s početkom u 21 sat na kastavskoj ljetnoj pozornici Crekvina.

Zbog spomenutog ogromnog interesa i rasprodane praizvedbe, reprizna izvedba predstave će se održati u srijedu, 25. kolovoza u isto vrijeme i na istom mjestu, a ulaznice po cijeni od 60 kuna već se nalaze u pretprodaji.

Drugi popratni program ovogodišnjeg ČAnsonfesta bit će likovna izložba Produhovljeni realizam galerije Brešan iz Splita, čije otvaranje je zakazano za četvrtak, 26. kolovoza s početkom u 20 sati u Galeriji Trojica u crkvici Sv. Trojice na Trgu Lokvina u Kastvu. S provokativnim povodom će se okupiti čak trinaest hrvatskih likovnih umjetnika koji će sučeliti svoja viđenja i likovne prizore. Pri tome će pokušati odgovoriti na pitanje je li nature morte samo doslovno preslikavanje stvari iz okružja, dakle slikarstvo koje slijepo slijedi fotografiju ne tražeći misaoni napor te nema prosvjetiteljsku moć. Prema riječima autora izložbe, neovisno o tome što teorija svemu nastoji odrediti mjeru i na taj način stvari formatira kroz nijansiranja i detalje koje su oku manje bitne, ostaje neoboriva činjenica kako je lijepa slika, lijepa slika, bila ona krštena superrealizmom, surealizmom, hiperrealizmom, fotorealizmom,magičnim realizmom, ili nekim od izama za kojega, moguće još nismo čuli. Izložba neće doticati hrvatske klasike moderne s početka dvadesetog stoljeća, a imena koja će argumentirati gore naveden problem i temu su: Loara Blažević, Ana Bošković Freünd, Sebastijan Dračić, Jadranka Fatur, Vlado Jakelić, Ratko Janjić Jobo, Sanja Jureško, Daria Lepkova, Dijana Lukić, Zdravko Milić, Marijana Muljević, Stjepan Šandrk i Ivica Vlašić.

16. ČANSONFEST KASTAV 2020. - DINO ANTONIĆ - NAGRADA ZA NAJBOLJU INTERPRETACIJU ZA SKLADBU DOTA DAMIRA MIČETIĆA

16. ČANSONFEST KASTAV 2020. – DINO ANTONIĆ – NAGRADA ZA NAJBOLJU INTERPRETACIJU ZA SKLADBU DOTA DAMIRA MIČETIĆA

Središnje događanje, Večer novih skladbi 17. Festivala čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2021. i ove će se godine održati kao program zatvaranja ovogodišnjeg jubilarnog 30. Kastafskega kulturnega leta i to u petak, 27. kolovoza s početkom u 20:30 sati u živopisnom prostoru kastavske Crekvine, dok će se u slučaju lošeg vremena ona održati u Sportskoj dvorani Matija Katalinić u Kastvu.

   ČAnsonfest i ove godine nastavlja s produkcijsko-natjecateljskom koncepcijom, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 17. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, a uručit će se i prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora. Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 16. ČAnsonfesta – Kastav 2020., a dodijelit će se i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar. Večer novih skladbi će se, kao i proteklih godina, moći pratiti putem izravnog prijenosa u programu Hrvatskog radija – Radio Rijeke i Hrvatskog radija – Radio Pule.

Na ovogodišnjem ČAnsonfestu bit će izvedeno 18 novih skladbi u izvođenju sljedećih izvođača:

1. A LETO GRE – Duško Jeličić
glazba i stihovi Duško Jeličić, Srđan Sacher, Claudio Baglioni
2. BRIŠKULA – Vlatko Filčić-File
glazba Damir Vrbljanac, stihovi Drago Gervais
3. ČA J ČOVEK – Radovan Šofranac
glazba Damir Mičetić, stihovi Senka Laginja
4. ČA JE MARE – Emanuela Lazarić-Ella i sastav Terra Magica
glazba i stihovi Emanuela Lazarić-Ella
5. DAR – Nina Fakin
glazba Bruno Krajcar, stihovi Daniel Načinović
6. DIVI KOSTANJI – Neven Barac
glazba i stihovi Neven Barac
7. KAKO DA TI REČEN HVALA – Karla Pupis
glazba i stihovi Mauro Staraj
8. KASTAVAC BIN BIL – Damir Vrbljanac
glazba i stihovi Damir Vrbljanac
9. MISAL MISLI – Vivien Galletta
glazba Smiljan Kirinčić, stihovi Vjekoslava Jurdana
10. ON JE ŽIVEL KAKO J OTEL – sastav Kožne jakne
glazba i stihovi Igor Lesica
11. ORAMAJ – Zemir Delić
glazba i stihovi Zemir Delić
12. PANIN ZA PENZIONERA I SEDAN DEK PARIZERA – Daniel Načinović
glazba i stihovi Daniel Načinović
13. PIJAT SUNCA – Mario Battifiaca
glazba Robert Grubišić, stihovi Vjekoslav Alilović
14. PONEŠTRA MOJGA ŽIVJENJA – Hrvoje Hegedušić
glazba Hrvoje Hegedušić, stihovi Ljerka Hegedušić
15. PSALAN O DIHU – Davor Terzić
glazba Davor Terzić, stihovi Tomislav Milohanić
16. SI TI – Karin Kuljanić
glazba Sanjin Mandičić, stihovi Zdravka Žeželić-Alić
17. ŠEĆEN KROZ SVOJA LETA – Doris Stanić
glazba i stihovi Alfred Šaina
18. ULIKA NA NJIVI – Nevia Rigutto
glazba Igor Stanković, stihovi Ljubica Bestulić-Stanković


PIŠI MI UD BRUSNA – NEVIA RIGUTTO
glazba i stihovi Josip Orlando Hrvatin
16. ČAnsonfest – Kastav 2020.
Nagrada publike i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu