Najavljen 16. ČAnsonfest na konferenciji za medije – ČAnsonfest Kastav

Najavljen 16. ČAnsonfest na konferenciji za medije

image

Na konferenciji za medije predstavljen je ovogodišnji, 16. po redu, festival čakavske šansone – ČAnsonfest.

Ovogodišnje izdanje ČAnsonfesta na današnjoj su konferenciji za medije najavili umjetnički voditelji Saša Matovina i Sanjin Mandičić, predsjednica udruge Kastafsko kulturno leto Helena Ninković Budimlija te kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, koji je naglasio kako je Kastav ovog ljeta “na braniku kulture”, prvenstveno zahvaljujući trudu vrijednih udruga i pojedinaca.

16. ČAnsonfest donosi isto toliko novih skladbi, u kojima će kastavska publika uživati u petak 28. kolovoza, s početkom u 20:30, kada je na rasporedu tradicionalna ‘Večer novih skladbi”. Na predivnoj kastavskoj Crekvini s novim će se skladbama predstaviti: Valter Simčić, Dino Antonić, Davor Grgurić, Duško Jeličić, Valerio Ricchiuto, Daniel Načinović, Emanuela lazarić- Ella, Betti i Da mir Vrbljanac, Francesco Squarcia, Hrvoje Hegedušić, Karla Pupis, lado Bartoniček, Mario lipovšek­ Battifiaca, Nevia Rigutto, Neven Barac i Zemir Delić.

ČAnsonfest će i ove godine imati produkcijsko-natjecateljsku koncepciju, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 16. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala, svaka u iznosu od 1.500 kuna: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike. Uručit će se i prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora. Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 15. ČAnsonfesta – Kastav 2019., a dodijelit će se i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar. O nagradi za najbolji tekst odlučit će stručni žiri u sastavu: dr. sc. Sanja Zubčić, dr. sc. Vjekoslava Jurdana, prof. Smiljan Grbac, te pjesnikinje Rajka Jurdana-Šepić i Đurđa Grujičić. Odluku o nagradi za najbolju skladbu – ČAnsonu donijet će stručni žiri u sastavu: Saša Matovina i Sanjin Mandičić (umjetnički ravnatelji ČAnsonfesta), prof. Željen Klašterka (HRT), Robert Grubišić (istaknuti autor čakavskih šansona) i Albert Petrović (Radio Rijeka). Odluku o nagradi za najbolju interpretaciju zajednički će donijeti članovi oba žirija, onog za tekst i za glazbu.

Katalog_naslovnaZbog okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa, jedini popratni program festivala bit će likovna izložba Ča je more galerije Brešan iz Splita koja će biti predstavljena u online obliku na web stranicama ČAnsonfesta. Okupit će brojne hrvatske likovne umjetnike koji su zavirili u fantastičan i nesvakidašnji svijet morske modrine, te potražili potonulo blago što stoljećima stoji u tišini netaknuto i provocira znatiželjnike, kroz legende i kazivanja. Naslovljenu prema jednom od najpoznatijih narodnih napjeva na istarskoj ljestvici, kojeg je zapisao Ivan Matetić Ronjgov, ČAnsonfest izložbu posvećuje obilježavanju 140. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti ovog velikog čovjeka našeg kraja, jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća.